dilluns, 23 de maig de 2016

Rotllets de filet de bou {amb espàrrecs i xiitakes}



Et regalen un manadet d'espàrrecs i penses on posar-los. Havia previst fer uns rotllets de filet de bou farcits de pernil salat i uns quants xiitakes, bolets japonesos cultivats aquí. Així que vaig afegir-los al plat. I vet aquí, com les coses més senzilles de fer surten bé en poc temps i sense complicacions. Per a quatre persones,

Necessitarem:
 - 12 talls prims de filet de bou
 - 6 talls finets de pernil, que partirem per la meitat o segons la mida del filet
 - 200 g de bolets xiitakes
 - 1 manat d'espàrrecs
 - 200 ml de Pedro Ximénez
 - 180 ml de nata líquida
 - sal i pebre
 - oli d'oliva verge extra

Farem:
Farcim cada tall de filet amb un tros de pernil, l'enrotllem i els cosim amb un escuradents.
Els coem en una paella ben calenta amb un rajolí d'oli, els salpebrem i reservem.
A la mateixa paella hi passem els espàrrecs i reservem.
Fem igualment amb els bolets i també reservem.
A la mateixa paella hi aboquem el PX i deixem que es redueixi.
Seguidament hi afegim la nata i remenem fins que quedi la salsa lligada.
Tastem el punt de sal i posem per sobre la carn, els bolets i els espàrrecs.
Deixem coure un parell de minuts i servim.
Nosaltres ho hem maridat amb un vi de garnatxa negra: Rebels de Batea 2014, dels 7 Magnífics.
Una molt bona opció.

Contigo, El Canto del Loco & Natalie Lafourcade.




dimecres, 18 de maig de 2016

Carrot cake {amb farina de garrofa}



Una vegada més vinc a recordar el plaer de tenir un petit tros de terra, fer-nos un hortet i veure com després podrem gaudir d'allò que hem plantat. I aquest trosset pot ser una torreta on hi podem haver cultivat una tomaquera, un enciam o un manat de pastanagues com les que he fet servir per a cuinar aquest carrot cake, un deliciós pastís que hem arrodonit amb farina de garrofa que li dóna un gust extraordinari. Cal que ens hi posem. Per a un motlle desemmotllable de 23 cm,

Necessitarem:
 - 350 g de pastanagues ratllades
 - 110 g de farina de garrofa
 - 100 g d'ametlla en pols
 - 240 g de sucre de llustre
 - 170 g de farina
 - 1 cullerada (cafè) de canyella
 - 1 cullerada (cafè) bicarbonat
 - 2 cullerades (cafè) llevat 
 - 1 polsim de sal
 - 4 ous
 - 30 g d'oli d'oliva verge extra
per a la cobertura o frosting:
 - 360 g de xocolata blanca esmicolada
 - 35 cl de nata líquida
per al farciment:
 - melmelada de móres

Farem:
Aquest pastís el podem fer en un gran bol o amb la Thermomix tal com l'hem preparat.
Primerament batrem els ous i els barregem amb el sucre, deixant que uns cinc minuts a velocitat 3.
Seguidament hi anem afegint la resta d'ingredients un rere l'altre, en velocitat 2, incorporant la ratlladura de pastanaga al final. 
Enfornarem, amb el forn preescalfat a 170º, durant uns 50', o fins que punxant-lo amb un escuradents surti quasi sec. 
Mentre es cou prepararem la cobertura desfent la xocolata amb la nata al bany Maria, que un cop feta la posem al frigorífic uns 10/15 minuts.
Un cop hàgim tret el cóc del forn, deixem refredar, tallem per la meitat i farcim amb la melmelada.
Decorem amb la xocolata per sobre i, si volem, confitem unes pastanagues petites amb 200 ml d'aigua i 40 g de sucre, que bullin durant uns vint minuts.
El posem al frigorífic perquè s'endureixi la cobertura un parell d'hores.
Servim amb una rialla i un gotet de vi dols.

Drive, The Cars.



dilluns, 9 de maig de 2016

Hummus de faves {una recepta veggie}



Havíem de fer alguna cosa amb les últimes faves del nostre hort i vàrem veure que un hummus resultaria ideal per a aprofitar-les. Així que mans a la feina i ens va sortir bé. Hem de dir que ha sigut adaptat a la nostra cuina perquè no teníem tahina en aquell moment, millor si li poseu una cullerada sopera, però hi hem afegit una cullerada més d'oli d'oliva verge extra. De totes maneres, ha sortit molt bo i vosaltres el podeu personalitzar  posant més ingredients al vostre gust. Aquest ha quedat com si fos un paté de faves. Per a quatre persones ben avingudes,

Necessitarem:
 - 280 g de faves pelades
 - 3 cullerades soperes d'oli d'oliva verge extra
 - el suc de 1/2 llimona
 - 1 gra d'all
 - pebre vermell dolç
 - grans de chia (o de sèsam negre)
 - 10 fulles de menta

Farem:
Un cop desgranades les faves les pelem, deixant-les només amb la part tendra.
Les bullim en aigua amb l'all pelat durant uns cinc minuts.
Colem i ho triturem junt amb el suc de llimona, l'all, l'oli d'oliva i les fulles de menta.
Per a servir empolvorem amb els grans de chia i el pebre vermell al gust.
Ho menjarem amb torradetes de pa.
Pot servir aperitiu o com un entrant.
Nosaltres ho hem maridat amb un vi blanc, 100% Garnatxa blanca, amb aromes nets i purs, equilibrat en boca: L'Abrunet blanc del Celler Frisach de Corbera d'Ebre, de la DO Terra Alta.
Aprofiteu per a fer enoturisme a la Terra Alta i visiteu els cellers que podeu trobar, gaudireu d'una bona estada.

Son of a preacher men, Dusty Springfield.




dimarts, 3 de maig de 2016

Arròs amb bròquil i magret d'ànec {segona versió}



Fa dos anys ja vàrem fer aquest arròs amb un dels caldos Aneto, el que portava el sofregit de carn i verdures preparat per a paella de carn. Ara el tornem a cuinar però amb un sofregit de ceba confitada i emprem el caldo de pollastre, sí aquell que tots tenim al rebost per als dies que ens ve de gust, de manera inesperada, una sopa. O el tenim perquè senzillament ens agrada. Aquest és l'arròs que vàrem cuinar al showcooking a l'estand de Caldos Aneto a Alimentaria 2016. Resulta bo, molt bo. De les dues versions d'aquest arròs em quedo amb les dues. Feu-les i veureu que tant una com l'altra són ben bones. Que resulti més o menys caldós dependrà de si hi afegim més caldo, al gust de cadascú. Per a tres persones,

Necessitarem:
 - 1 magret d'ànec
 - 200 g de floretes de bròquil
 - 2 cebes mitjanes
 - oli d'oliva verge extra
 - sal i pebre
 - 240 g d'arròs bomba

Farem:
Tallem les cebes picades molt finament i les enrossim en una paella amb oli d'oliva durant uns 40 minuts, a foc baix, fins que veiem que s'han daurat.
En una altra paella ben calenta hi passem el magret tallat a dauets, sense oli perquè per si sol deixa anar el seu propi greix, fins que també sigui daurat.
Seguidament afegim les floretes de bròquil, sense tronc, a la paella on tenim la ceba.
Salpebrem.
Deixem coure uns cinc minuts tot remenant.
Ajuntem el magret, el seu greix, l'arròs i que es cogui un parell de minuts fins que el veiem -l'arròs- transparent.
Ara ja hi podem abocar el caldo de pollastre, que haurem escalfat prèviament, i que es cogui a foc fort uns 10 minuts.
Passat aquest temps baixem el foc i que es cogui uns deu minuts més o fins que veiem que l'arròs és al punt.
Deixem reposar 3 minuts i servim.
Si el maridem amb un vi de la terra molt millor.

I'm not in love, Johnny Logan.