dilluns, 26 de gener de 2015

Petits luxes de diumenge {gofres de xocolata}



Un dels petits grans plaers dels diumenges és poder esmorzar tranquil·lament a casa mentre llegeixes la premsa. Vas a comprar-la i camí de casa fulleges per sobre què t'hi trobaràs. Vet aquí que en un dels suplements hi veus unes receptes de xocolata i no et pots reprimir d'arribar a casa i preparar quelcom amb ella, encara que saps que esmorzaràs una mica més tard. Usarem els motlles per a gofres de Lékué que ens facilitaran la feina i farem servir farina de garrofa que ajudarà a donar-li un gust ben bo sense embafar. Unes violetes africanes comprades el dia abans ens alegraran la vista. Per a vuit gofres,

Necessitarem:
 - 100 g de farina de garrofa
 - 50 g de farina
 - 25 g de xocolata en pols
 - 2 g de sal
 - 3 rovells d'ou
 - 250 g de formatge mascarpone
 - 100 ml de llet
 - 100 g de sucre morè
 - 85 g de mantega fosa
 - 2 cullerades (cafè) de llevat en pols
 - 3 clares d'ou
per acompanyar:
 - 2 cullerades soperes de melmelada al gust
 - 1 cullerada sopera d'aigua
 - nabius

Farem:
Posem el forn a escalfar a 220º.
Barregem les dues farines, la xocolata, la sal, els rovells, els formatge, la llet, la mantega, el sucre i el llevat amb l'ajut del robot de cuina, a velocitat moderada.
Seguidament hi afegim les clares muntades a punt de neu amb un xic de sal.
Treballem bé la barreja i la distribuïm als motlles.
Enfornem i deixem que es cogui durant 10'.
Traiem del forn i desemmotllem en una safata de forn folrada de paper vegetal.
Tornem a enfornar perquè es coguin per l'altre costat uns 5'.
Cadascú els pot acompanyar amb allò que més els agradi.
Nosaltres hem posat melmelada en una paella amb aigua fent un coulis lleuger per a coure els nabius durant un parell de minuts.
Emplatem i ja podem llegir el diari mentre ens els mengem.
Simply Red ens acompanya, Four your babies.
Es presenta un dia tranquil...


dilluns, 19 de gener de 2015

Tu si na cosa grande {una crema d'espinacs}



Els caps de setmana són fantàstics. Pots llevar-te tranquil·lament i anar a marxa lenta sense que res et pressioni. De bon matí surto a mirar-me l'hort. Ahir vaig veure que els espinacs i les cebes tendres estaven al seu punt i vaig decidir que faria una crema km 0. Les patates emprades també són de casa, proximitat total. A l'hora d'emplatar per a la foto un plat antic de ceràmica de Manises posa els colors. I per a títol de la recepta una cançó de Vanessa Paradis que m'agrada molt: Tu si na cosa grande. Per a quatre persones,

Necessitarem:
 - 120 g d'espinacs nets
 - 2 cebes tendres pelades (reservem la part verda de les fulles)
 - 4 patates mitjanes pelades
 - 3 cullerades soperes d'oove (oli d'oliva verge extra)
 - 3/4 l d'aigua
 - 1 pastilla de brou esmicolada
 - sal i pebre
 - 185 ml de nata per a cuinar
 - formatge rocafort
 - llavors de chia
 - 1 cullerada sopera de sucre morè
 - 1 cullerada sopera d'aigua

Farem:
En una cassola hi posem l'oove i ofeguem les patates i les cebes tallades a daus durant un parell de minuts.
Afegim l'aigua i la pastilla de brou, deixem que bulli a foc moderat entre 15 i 20 minuts.
Incorporem els espinacs i que bulli uns cinc minuts més.
Hi aboquem la nata i deixem que faci un bull.
Tastem el punt de sal i pebre, tenint en compte que la pastilla de brou ja ha fet la seva feina.
Triturem amb la Thermomix durant 1 minut a velocitat màxima o amb la batedora fins a deixar la crema ben fina, al gust i reservem.
En una paella farem un caramel amb el sucre morè i l'aigua i caramel·litzarem les fulles de la ceba tendra, que haurem tallat en arets petits.
Traiem de la paella i posem sobre un paper encerat de forn, deixem que se sequi i trenquem en trossets.
Emplatem la crema amb trossos de formatge, la ceba caramel·litzada per sobre i guarnim amb les llavors de chia. Per a qui no les conegueu aquí teniu un enllaç on podeu obtenir informació de les seves qualitats nutritives que sembla que són moltes. Jo les he començat a usar fa poc i ja us en diré els resultats més endavant.
Que tingueu una bona cuina durant la setmana!


dilluns, 12 de gener de 2015

Dahl amb arròs {portat per un dabbawala}



...de vegades un tren equivocat et pot portar a una estació desitjada... és una de les frases de la pel·lícula The lunch box, un distret i romàntic film del director indi Ritesh Batra, on els dabbawalas s'equivoquen en la distribució de les carmanyoles, cosa que mai passa a la realitat. Els dabbawala formen part d'una de les tradicions més venerables de Bombay amb més de 120 anys d'història, on diàriament reparteixen  130.000 dabbas (carmanyoles) des de casa fins al lloc de treball, ja  que els menjadors d'empresa no tenen gaire bona fama i menjar fora de cara resulta car. Totes aquestes dades les he tret d'un article força interessant i que us recomano llegir del diari El País del dia 13 de juliol de l'any passat: Los dabbawalas solo se equivocan en las películas. Us explico això perquè mirant-me el llibre Plats de cullera i forquilla, fet conjuntament per Lékué i la Fundació Alícia, hi trobo una recepta índia que és fàcil i idònia per a posar en qualsevol carmanyola que podríem portar a la feina o enviar-la a qui vulguem que mengi bé: el dahl, una paraula que a l'Índia serveix per a definir llegums secs, partides i sense pell. Farem unes llenties que acompanyarem amb un senzill arròs blanc. Per a dues racions,

Necessitarem:
llenties:
 - 250 g de ceba tallada finament
 - 2 alls tallats igualment
 - 40 g de mantega
 - 200 g de llenties cuites
 - 100 ml de caldo de verdures
 - 50 g de tomàquet fregit
 - 15 g de Garam Masala (si no ho volem tan picant, substituïm per curri)
arròs:
 - 1 paquet d'arròs basmati precuit al vapor (250 g)
 - 50 ml d'aigua

Farem:
Posem la ceba i l'all a l'estoig de vapor fons (jo tinc el petit).
Per sobre hi posem la mantega a dauets.
Coem durant 12 minuts al microones a potència màxima (800 W).
Escorrem les llenties que hem cuit o comprat en conserva.
Un cop cuits la ceba i l'all, hi afegim les llenties, el tomàquet fregit, el caldo i les espècies.
Remenem tots els ingredients i coem al microones a potència màxima durant 6 minuts.
Preparem l'arròs segons instruccions del paquet.
Acostumo a preparar-lo sempre, però aquest cop l'he comprat precuit i no m'ha decebut.

Ho repartim per les carmanyoles i llestos.
Emboliquem bonic i ho fem portar a qui estimem amb un pom de flors, que en aquest cas són tulipes.
Love of my life, Queen.


dilluns, 5 de gener de 2015

Pollastrons farcits de dàtils {al forn}



Picantones, galetos, pollastrons... no importa la llengua amprada però sí que us puc dir que queden molt tendres aquests petits pollastres fets al forn i segellats amb una massa de farina com acostumen a fer els francesos, així no surt vapor. Els portem avui per si els voleu fer per a demà: primer obrir els regals dels Reis d'Orient i després engegar el forn. Són fàcils i no comporten cap complicació. No posarem les quantitats, que cadascú vegi segons els que seuran a taula.

Necessitarem:
 - pollastrons (compteu mig per persona)
 - cebes
 - carabassa
 - pomes reinetes
 - xampinyons
 - dàtils sense pinyols per a farcir (me'ls van portar d'Algèria)
 - 1 got Pedro Ximénez
 - mostassa
 - sal i pebre
 - 1 branca de romaní o farigola
 - 5 cullerades soperes d'oove (oli d'oliva verge extra) Oleum Flumen Premium
 - 500 g de farina
 - 50 ml d'aigua freda (o la que calgui segons el tipus de farina)

Farem:
Al vespre deixarem els dàtils en remull amb el PX.
Els usarem l'endemà per a farcir els pollastrons.
A la cassola de ferro que anirà al forn hi posarem un llit de ceba tallada en juliana i trossos de carabassa neta.
Descansem les aus (ja farcides i untades amb la mostassa) per sobre i hi afegim els xampinyons i les pomes tallats a quarts.
Salpebrem, hi afegim el PX dels dàtils, l'oove i la branca de romaní.
Segellem la cassola amb una tira de massa que haurem fet pastant la farina i l'aigua.
Mentre ho preparem engeguem el forn a 200º.
En el moment d'enfornar el baixem a 180º i deixem dues hores i mitja de cocció.
Servim amb les verduretes i els dàtils.
Prepareu un bon cava per a acompanyar.
Ohhh, està entrant en Ringo Star per la porta de la cuina i em diu que ve a cantar-me a cau d'orella (i només per a mi).
Only you (and you alone).
Quin començament d'any!!!