dilluns, 14 de desembre de 2015

Un vi, un peix, dos plats {i una música excepcional}



Ja ho he dit altres vegades: ens agrada anar al mercat, som de mercat. I encara que s'hi vagi amb una llista estem oberts a comprar allò que ens ofereixen o que trobem sense esperar. L'últim dia vaig comprar un Gall de Sant Pere, un peix que no havia cuinat mai i que la Gemma de la peixateria em va convidar a fer-ho. El resultat m'ha sorprès gratament, molt gratament. I d'ell n'he tret dos plats al qual més bo: un fet a la planxa i l'altre una sopa exquisida. Sense complicacions i amb un resultat excel·lent. I,  si el maridem amb un vi de la Terra Alta,  no podem dir res més. Per a dues persones,

Necessitarem:
 - un gall de Sant Pere, un peix amb unes grans espines
 - oli d'oliva verge extra
 - sal i pebre
 - patates cuites al vapor
 - una picada feta amb oli d'oliva verge extra, alls i julivert

Farem:
Un cop net el peix ens queden dos talls, la resta de les espines i el cap per al caldo.
Escalfem la planxa ben calenta i coem el peix dels dos costats.
Amanim amb oli d'oliva a l'últim moment i salpebrem.
Acompanyem amb patates al vapor i, si voleu, una picada d'all i julivert.
El resultat: un peix d'extremada finor.

per al caldo:
 - una ceba
 - un tomàquet
 - oli d'oliva verge extra
 - sal i pebre
 - una fulla de llorer
 - dos alls
 - una patata
 - les espines i el cap del peix
 - 3 litres d'aigua
per a la sopa:
 - 1/4 kg de musclos
 - 3 o 4 gambes trossejades
 - 1/2 litre de caldo
 - 3 cullerades soperes de tapioca

Farem:
En una paella posem unes quatre cullerades soperes d'oli d'oliva, hi sofregim la ceba i quan sigui rossa  el tomàquet i els alls aixafats.
Afegim el cap i les espines del peix, la patata, el llorer i salpebrem.
Deixem coure un parell o tres minuts, tot remenant.
Hi aboquem l'aigua i deixem coure una mitja hora.
Colem el caldo amb què prepararem la sopa.
L'hem fet amb tapioca, els musclos oberts al vapor i les gambes.
Queda deliciosa.

I ara us parlem del vi: l'Abrisa't 2014 del Celler Bàrbara Forès, de la DO Terra Alta. Fet amb la varietat Garnatxa Blanca d'una vinya plantada als anys '90 a la finca La Sendroseta de cultiu biològic. Un vi fet d'una manera diferent: han recuperat la tècnica de vinificació ancestral de la Terra Alta: vi brisat que consisteix a elaborar un vi blanc com si es tractés d'un vi negre. La maceració, fermentació i criança es fa en una gerra de fang durant sis mesos. No ha estat clarificat. En boca resulta aromàtic i equilibrat. Un bon descobriment. 

Avui estem desconeguts fent un post tan llarg. Però tot és tan senzill que s'ho val. Vam anar a comprar al mercat oberts a les novetats, hem cuinat dos plats amb un peix del que ens ha sorprès la tendresa de la seva carn, hem tastat un vi nou que ens ha captivat i acabem amb una música que posa el punt final amb una gran delicadesa, Josep Thió & Lluis Gavaldà, Silencis...
                ...som tan lluny d'aquest soroll salvatge, que ens fem entendre sense paraules...