dissabte, 31 d’octubre de 2015

Arròs cremós de carabassa i castanyes {100% vegà}



Temps de castanyes i de carabasses. Ho hem d'aprofitar i les portem juntes a taula fent un arròs cremós que agradarà a grans i petits. I el fem vegà, sense formatge, per a la tendència del fet que cada vegada més persones prenen la decisió de no consumir productes d'origen animal, entre elles la meva filla Zoe. El resultat d'aquest plat és molt bo però, si no sou vegans, el podreu fer posant-hi formatge, el que acostumeu a usar als risottos, al final un cop cuit l'arròs deixant reposar un parell de minuts abans de servir-lo. Per a quatre persones,

Necessitarem:
 - 300 g d'arròs carnaroli (del Delta de l'Ebre)
 - 300 g de carabassa neta, polida i tallada a daus petits
 - 1 ceba esmicolada
 - 20 castanyes
 - 2 fulles de col
 - 2 grans d'alls esmicolats
 - uns bolets
 - 1 dl de vi blanc
 - 1 1/4 de brou vegetal (ceba, carabassa, patata, porro, pastanaga, tomàquet, col, julivert)
 - oli d'oliva verge extra (OOVE)
 - sal i pebre
 - l branqueta de romaní

Farem:
Coem les castanyes fent un tall a la closca i posant-les a bullir en aigua durant uns 10/15 minuts. 
Si ho voleu fer com aconsellava l'Ada Parellada ahir al diari Ara: les podeu coure al microones en petites quantitats tres minuts a màxima potència.
Cal pelar-les encara calentes, reservem 8 per a decorar els plats i la resta les tallem a trossets petits.
Reservem.
En una cassola hi posem quatre cullerades soperes d'oli d'oliva i sofregim la ceba, els alls i la carabassa, durant uns quinze minuts.
Aboquem el vi i deixem que es redueixi una mica.
Hi tirem l'arròs i quan sigui transparent, després d'un parell de minuts aproximadament, hi anem afegint el brou de verdures -que haurem fet amb verdures que tinguem al calaix del frigorífic- de mica en mica deixant que el vagi absorbint.
Al cap de cinc minuts de cocció hi afegim les castanyes, els bolets, la branqueta de romaní i la col tallada a tires. 
Salem al gust i deixem que es cogui uns deu minuts més.
Quan estigui cuit hi afegim un tros de carabassa del brou ben aixafat amb forquilla (això li donarà cremositat).
Guarnim amb fulletes de romaní i servim.
Zoe, tens raó: ha quedat molt bo.

Franco Battiato, La canzone dei vecchi amanti