dilluns, 23 de març del 2015

Arròs a la cubana {amb tomàquet i ous de casa}


És el que passa amb l'hort i els cultius: quan arriben ho fan de cop i tens molt de tot. I així vénen els tomàquets. D'una qualitat excel·lent, maduren al sol d'estiu i els culls al punt. Les amanides resulten exquisides i els gaspatxos com us ho podria dir... Els tomacons ens duren fins a arribar la nova collita. Arengades amb tomacons i alls fregits i el pa amb tomàquet amanit amb un bon oli d'oliva constitueixen un luxe immesurable. Amb la salsa que fem amb cinc hores de cocció guarnim els plats de petits i grans, macarrons, espaguetis, arrossos i més, la resta de l'any.
I ho completem amb els ous que ens donen diàriament les gallines felices del nostre galliner ecològic. Dieta mediterrània al màxim amb les hortalisses que van arribant al seu temps.

La recepta de l'arròs d'avui que no cal que us doni quantitats ni com fer-la: un arròs blanc al gust de casa, un ou fregit com millor sabem fer i uns plàtans enfarinats i fregits amb oli d'oliva. La salsa de tomàquet que encara n'estem menjant ara us diré com la faig:

Cullo els tomàquets madurs. Els pelo i en trec les llavors. Els vaig posant en un escorredor on aniran perdent l'aigua. Poso oli d'oliva verge extra de la millor qualitat en una cassola gran, hi aboco els tomàquets, hi afegeixo dues cabeces d'alls, una branca d'orenga que agafo tot passejant pel camí, salpebro amb coneixement. Ah, i una cullerada sopera de sucre. A foc tranquil durant cinc hores, tot remenant de tant en tant amb amor. Mentrestant passa la vida: llegim, parlem, cuidem el jardí, juguem, ...
Un cop feta l'envasem, encara calenta, en pots que hem esterilitzat degudament, tapem fort, els tombem boca avall i deixem refredar així. Etiquetem i cap al rebost. A la tanda que vaig fer el setembre la Violeta, la meva ajudant, em va fer les etiquetes. I és que a l'estiu la vida al camp dóna per a molt... 
Con los años que me quedanGloria Estefan.

6 comentaris:

  1. Un autèntic luxe. Els tomàquets, les gallines, el "passa la vida"... i l'arrosset. Boníssim.
    Marta

    ResponElimina
  2. Amb tomàquets d'aquests, aquest plat és de luxe!!! Jo els faig sencers, només escaldats i sense pell, a l'hivern s'agraeix tenir-ne al rebost!!! bona setmana!

    ResponElimina
  3. Hola Nani. Aunque últimamente estoy muy ausente de todo ésto, no he podido evitar soltar una sonrisa cuando he visto tu receta. ¡Esos tomates! Que cosa tan buena. Sé perfectamente que ese arroz a la cubana tiene que ser muy especial. Ya me gustaría poder mojar un trocito de pan en el huevo.
    A ver si hablamos.
    Besitos.

    ResponElimina
  4. Això si que és un plat de luxe Nani!!! No sé si m'agradaria més menjar aquest plat o estar passejant juntes mentres tenim els tomàquets cuinant-se :o)
    Petons,
    Palmira

    ResponElimina
  5. Tomàquets i ous casolans.
    Un plat senzill, però amb una presentació de luxe.
    Ara mateix em vindria de gust un plat com aquest.
    Petons

    ResponElimina
  6. Una recepta que a casa meva es un exit garantit i en aquest cas amb ingredients de casa aixo si que es una meravella
    Petons
    Conxita

    ResponElimina