dilluns, 29 de setembre de 2014

Massa brisa {i un passeig pel Priorat}



La setmana passada la Rosa, que és de Porrera, em va portar uns gotims de raïm i les últimes figues del seu hort. Calia fer alguna cosa ràpidament per a aprofitar-ho. La Violeta va pensar en un pastís on quedés la fruita per sobre. Dit i fet, ens vam posar a fer una massa brisa i per a berenar ja ens el menjàvem. I ella em va dir com volia la fotografia: del tros que es menjaria. De pas, n'afegim unes de diferents llocs del Priorat, és tan bonic...
Per a una massa brisa casolana i el pastís en un motlle de 20 cm,

Necessitarem:
 - 250 g de farina tamisada
 - 125 g mantega
 - 50 g sucre en pols
 - ratlladura de llimona
 - 1 ou
 - 10 ml de llet
pastís:
 - 7 figues
 - raïm
 - 150 g formatge tipus Philadelphia
 - 250 ml nata
 - 1 ou

Farem:
Pastem els ingredients de la massa ben treballats i la deixem reposar 1/2 hora al frigorífic.
Posem paper vegetal de forn al motlle, repartim la massa -que haurem aplanat amb un corró- per sobre i que les vores quedin ben altes. 
Batem el formatge, la nata, l'ou i ho aboquem a la massa.
Repartim la fruita per sobre.
I cap al forn, que ja haurem posat a escalfar a 180º, uns 35 minuts aproximadament, fins que es comenci a daurar.
Ja només cal tenir gana i compartir-lo amb algú.

       ...i quan la lluna a Sant Antoni
                     busca el seu lloc entre els xiprers
                                el poble sembla que se n'adoni
                                                que és allí dalt només per ell...
El cafè antic, Lluís Llach.




dimecres, 24 de setembre de 2014

Galette de farina de fajol {i arriba la tardor!}



La meva amiga Carme sempre em comenta que quan entra a veure una recepta primer es mira la cançó, la posa i llavors llegeix què he escrit. Normalment escolto la música triada mentre escric i m'inspira. Així que avui comencem ben contents. Ha arribat la tardor i ve de gust canviar: un ritme més íntim i tranquil. Una versió en jazz de One day i fly away, per Nils Landren & Joe Sample, us agradarà segur.
Fa uns dies va ser el meu aniversari i el regal (i quin regal!) va ser anar a les Festes del Tura a Olot (Garrotxa), tot passant a dinar per Les Cols. Vàrem comprar productes de la zona: embotits, llegums, bolets i farina de fajol, que gairebé és exclusiva de la comarca. Així que ens posem a fer una galette a la nostra manera, que és una crep amb acompanyament salat. Avui, per a quatre de ben fines,

Necessitarem:
 - 300 g de farina de fajol
 - 250 ml d'aigua
 - 1 ou
 - 10 g de sal
 - mantega salada
 - 1 ceba mitjana
 - múrgoles, ceps i xampinyons
 - 4 cullerades soperes de crema fresca
 - grans de magrana
 - fulles de cebollí
 - sal i pebre
 - oli d'oliva

Farem:
Preparem la massa de les galettes en un bol gran barrejant la farina, l'ou, l'aigua i la sal.
Deixem reposar a temperatura ambient durant una hora, tapant el bol amb un drap.
En una paella amb tres cullerades soperes de mantega coem la ceba que haurem tallat finament.
Salpebrem i deixem coure durant un quart d'hora.
Hi afegim la crema fresca i remenem a foc mitjà durant un parell de minuts més.
Passem els bolets per una paella amb una mica d'oli d'oliva i els salpebrem.
En una paella ben calenta amb una cullerada sopera de mantega fem les galettes, un parell de minuts per cada costat. 
Les preparem amb la ceba i els bolets per sobre.
Guarnim amb el cebollí i els grans de magrana.
Normalment es dobleguen per les vores, jo no ho faig.
Oh, la música està al principi!




dijous, 18 de setembre de 2014

Un plaer adult {amb Pernod}



Els adults també necessitem sentir-nos nens de tant en tant. Per això, avui us he preparat unes postres que van en uns petits envasos de porcellana que enganyen a simple vista. La Virgínia, de Sweet&Sour, me'ls va regalar i jo els aprofito amb un Pernod del temps que encara es destilava a Tarragona.
Per a quatre gotets,

Necessitarem:
 - 3 fulls de gelatina neutre (5 g)
 - 125 ml de nata o crema fresca
 - 125 ml llet sencera
 - 2 cullerades soperes de sucre
 - 50 ml de Pernod

Farem:
Posem la gelatina en aigua freda i que es remulli durant uns quatre minuts.
En un pot que anirà al foc hi posem la nata, la llet, el sucre i la gelatina (que haurem escorregut).
Remenem a foc mitjà durant un parell minuts i quan comenci a fer unes petites bombolletes per les vores hi afegim el Pernod.
Treiem del foc i ho posem en petits gotets de vidre.
Deixem al frigorífic fins que qualli, unes quatre hores.

Resulten unes postres d'allò més. Molts fàcils i complaents amb els grans de casa que són com a nens.  Un detall simpàtic i que arrodoneix un bon àpat.
Sympathique, Pink Martini.





dilluns, 15 de setembre de 2014

Raïm al forn {una torrada amb formatge}



Estem en plena verema i cal gaudir d'aquest temps. Us proposem fer un aperitiu ben fàcil i que no us podeu imaginar com en queda de bo. Ho vaig veure fer en un programa de televisió estranger i ho havia de compartir: raïm al forn. Fem una torrada aprofitant el formatge del Casar que em va portar la Virgínia de Sweet & Sour d'Extremadura i servim un vi negre de la mateixa terra que ha fet un bo paper.

Necessitarem:
 - raïm sense llavors
 - romaní i orenga
 - oli d'oliva
 - formatge per a untar
 - llesques de pa

Farem:
Escalfem el forn a 200º.
En una safata de forn folrada amb paper vegetal hi posem el raïm desgranat, afegim les branques d'herbes i reguem mesuradament amb oli d'oliva.
Enfornem i ho deixem entre 15 i 20 minuts.
Servim amb una torrada de pa, que jo he fregat amb all negre, amb formatge el raïm per sobre i amanim amb oli d'oliva i sal.

Nosaltres no hem fet com la guineu famolenca de la faula d'Isop que quan no va poder agafar el raïm de la parra va dir que tant se val, era verd. Nosaltres l'hem fet i l'hem gaudit. 
Mouvements Perpetueles, Francis Poulenc.








dimarts, 9 de setembre de 2014

Rotlles de pernil cuit i pollastre {un pícnic}



Si hi ha alguna cosa que m'agrada i molt és passar estones amb la Violeta. Fa uns dies, ella volia fer un pícnic i vàrem decidir anar al bosc del costat de casa. Aprofitant que enguany és el tercer Dia Cuina, que tindrà lloc el 27 de setembre a Manlleu a la Festa del Porc i la Cervesa, nosaltres hem fet un plat que es pot menjar tant calent com a fred. Ens conviden a preparar un plat que porti pernil cuit com un dels ingredients i aquí hem fet el nostre, amb l'excusa que la Violeta mengi uns espinacs amb disfressa. Per a una àvia i una néta que tinguin gana (o quatre amiguetes que vulguin dinar plegades al bosc),

Necessitarem:
 - 4 talls, amb cos, de pernil cuit La Selva
 - 2 pits de pollastre ben oberts
 - 150 g d'espinacs nets 
 - 50 g de formatge roquefort
 - 40 g de panses
 - 20 g de pinyons
 - 1 cullerades soperes de mantega
 - 4 cullerades soperes de nata
 - sal i pebre
 - oli d'oliva
 - fil de lligar carn

Farem:
Passem els pits de pollastre per una paella amb un fil d'oli i que es facin pels dos costats, reservem.
A la mateixa paella hi coem els espinacs amb la mantega, els pinyons, les panses, el formatge, la nata i salpebrem al gust.
Farcim els talls de pernil cuit, un per un, amb els espinacs, fent un caneló tancat i els embolcallem amb els pits de pollastre tot lligant-los amb el fil.
Els podem servir tebis o freds.
La Violeta ha volgut posar-s'hi mostassa.
Unes torrades de pa ens han servit de plat.
A ella, i a mi també, li agraden Els Pets. A batzegades.





dimarts, 2 de setembre de 2014

Mango curd {amb quallada de casa}



El món dels blogs ens porta a vivències que són un regal. Acabem coneixent altres bloguers que quan ens trobem físicament sembla que siguem amics de tota la vida. Afinitats, no tan sols de menjar, sinó també de fotografia i del bon viure ens uneixen. Així, que aquest estiu ha passat a visitar-nos una bilbaïna que té un blog molt bonic. Ens coneixem des d'un principi, per diversos motius. Ella és la Virgínia, de Sweet&Sour, de qui un altre dia us en tornaré a parlar. Em va portar quall (entre altres coses) que ella troba fàcilment a Bilbao, cosa que aquí no aconsegueixo. El quall anava acompanyat d'una excel·lent llet fresca d'ovella. Li he d'agrair que m'hagi proporcionat uns bons productes que han acabat fent una deliciosa quallada. Però el mango curd que us proposo per a postres o per a berenar, no es queda curt. Proveu de fer-lo.

Necessitarem:
 - 2 mangos sense pell i os, tallats a daus
 - 95 g de sucre en pols
 - el suc d'una llimona
 - 1 xic de sal
 - 4 rovells d'ou
 - 85 g de mantega a temperatura ambient
per a la quallada:
 - quall de postres
 - llet d'ovella

Farem:
Posem el mango i el sucre al got de la Thermomix, barregem 10 segons a velocitat 8.
Afegim la mantega, la sal, el suc de la llimona i posem un minut a velocitat 2.
Hi posem els rovells i barregem a velocitat 3 durant 10 segons.
Finalment, acabem a velocitat 2, durant 8 minuts a 90º de temperatura.
Un cop fet, deixem refredar i el posem en un pot hermètic, podrà aguantar uns quinze dies al frigorífic.
Per a fer la quallada, escalfem la llet a 50-55º (es recomana utilitzar termòmetre).
Posar als envasos la dosi de quall necessària: si en fem 1 litre en un bol gran, caldran entre 18-20 gotes de quall, si en fem amb pots petits (que he amprat), 3-4 gotes per a cada un.
Aboquem la llet a la temperatura òptima i deixem reposar fins que qualli la llet sense moure l'envàs.
Tardarà més o menys uns 10 minuts.
La deserem al frigorífic fins a consumir-la. És important tapar els envasos amb paper film o alumini, perquè evitarem que agafi altres gustos.
No us sé dir quan pot durar la quallada al frigorífic perquè a casa només els he tingut quatre dies. La propera vegada en deixaré un per a anar tastant i veure quan poden aguantar.
Ens menjarem el mango curd en una torrada o amb la quallada. També el podeu fer servir per a farcir un coc o acompanyar qualsevol altre menja que ens vingui de gust.

Continuem mandrosos en aquest estiu que ha sigut una mica atípic, però encara fem alguna cosa de tant en tant com aquesta quallada, gràcies Virgínia, i un mango curd diferent.
Tenir bons amics és una sort, cosa que desitgem per a tothom.