dijous, 28 d’agost de 2014

Panqueques {amb una melmelada de luxe}



El pa que fem aquest mes és potser un dels més consumits en tot el món i un dels més fàcils. Des que vaig veure Kramer versus Kramer sempre he recordat l'escena on pare i fill preparen panqueques, també conegudes com a torrades franceses, per a esmorzar. Tot un plaer per als sentits.
A casa les fem en una petita paella de 12 cm. En sortiran 12 si feu amb les següents quantitats,

Necessitarem:
 - 1 ou
 - 100 g de farina tamisada
 - 190 ml de llet
 - 35 g de mantega en pomada
 - 10 g de sucre en pols
 - 2 cullerades (postres) de llevat en pols
 - 1 xic de sal
 - melmelada per a acompanyar
 - móres acabades de collir o congelades

Farem:
En un bol gran hi posem la farina, el sucre, la sal i el llevat.
Fem un forat al mig, hi posem l'ou i comencem a remenar amorosament.
Aboquem la llet a poc a poca, tot remenant i afegim la mantega.
Deixem reposar el temps que tardem d'anar a passejar el gos i comprar el diari que llegirem mentre esmorzem.
En tornar, escalfem la paella on les courem.
Hi posem una mica de mantega i les fem amb dues cullerades soperes per a cada torrada.
Quan comencin a fer bombolletes per les vores i pel mig les tombem deixant que es facin per l'altre costat.
A mi m'agraden primes, però això és a gust de cadascú.
Acompanyem de fruits rojos i una bona melmelada. Nosaltres hem triat una de feta amb taronges amargues dels tarongers de la Via Augusta de Tarragona i que ha sigut premiada enguany a la Marmelada Awards de Dalemain. Qui la fa? Unes amigues de Vila-rodona, la Bet i la Mireia, les nenes d'Els Fruits Saborosos.
Tasteu-la.
El mig amic, Peret i els Dusminguet. En record al pare de la rumba catalana.




dilluns, 25 d’agost de 2014

Carabasses {la collita d'enguany}



Les carabasseres han fet bé la seva feina i han sigut molt generoses. Els seus fruits ja ocupen un racó del rebost a l'espera de ser consumits. Tant les carabasses de rabequet com les de cabell d'àngel ens proporcionaran diverses menges que haurem d'anar programant per a més endavant. I així vindran cremes, sopes, pastissos... que ja són al nostre cap.

The Scientist, Coldplay.


dimarts, 19 d’agost de 2014

Crudités {amb malves i móres}



Els d'Oleum Flumen, una empresa de Vinaixa (Garrigues), han creat un Club de bloguers i nosaltres hi som, fet que ens complau molt. Amb el títol Per una gastronomia bona, justa i sana ens conviden a preparar una amanida amb Acetum Flumen Summun Agredolç i amb l'Oleum Flumen Premium Oli d'oliva verge extra, uns productes d'excel·lent qualitat que hem rebut amb molta satisfacció. Nosaltres participem al repte amb una amanida de crudités que esperem sigui del vostre gust.

Necessitarem:
 - remolatxa
 - poma
 - ceba
 - pastanaga
 - festucs ecològics
 - flors de malves acabades de tallar
 - móres acabades de collir
 - 1 llimona
 - de part vostra hi podeu afegir tot el que la imaginació doni
per a la vinagreta,
 - Acetum Flumen Agredolç
 - Oleum Flumen Premium
 - 1 cullera de mostassa antiga amb grans
 - sal i pebre

Farem:
Tallem les hortalisses ben finetes (jo ho he fet amb el tallador d'embotits).
Posem la remolatxa en un bol, la ruixem amb gotes de suc de llimona i deixem un quart d'hora perquè perdi el gust terrós.
Fem el mateix amb la poma perquè no s'oxidi.
Sortim al camí a collir móres i tallar unes quantes flors de malves, fruits vermells i flors que il·lustraran l'amanida fent-la més atractiva.
Les rentem din un bol amb aigua i un parell de glaçons.
Preparem la vinagreta amb l'oli, el vinagre, la mostassa i uns pensaments de sal i pebre.
Passem els festucs per una paella amb una mica d'oli d'oliva.
Muntem els plats segons la inspiració del dia i amanim amb la vinagreta.

No cal que us digui que ens hem menjat aquesta amanida amb molt de gust. Les hortalisses tallades finament i d'un bell color fan que entrin molt bé i de pas ens cuiden la pell. La vinagreta ho arrodoneix i de quina manera!
Quan s'obre l'ampolla de vinagre deixa anar una flaire boníssima i l'oli té un gust exquisit. Moltes gràcies Oleum Flumen per cuidar la terra i treure'n profit. Nosaltres ens beneficiem.
Els de Blaumut hi posen la resta, Pa amb oli i sal.




dilluns, 11 d’agost de 2014

Cóc amb pometes {més de set en té el pomer}



De vegades vull fer una recepta i n'acabo fent una altra. Consumir productes del temps és mirar l'hort i ell et diu què toca. Ara, les dues petites pomeres que hi tenim ens fan agafar els seus fruits. Els collim i cap a la cuina. Farem un cóc per a berenar.

Necessitarem:
 - 80 g de farina (segons la mida dels ous igual en nessesiteu una mica més)
 -160 g d'ametlla en pols
 - 2 ous
 - 100 g de sucre
 - un bon raig del licor que més us agradi, jo hi he posat orujo amb mel
 - 65 g de mantega en pomada
 - 3 pometes tallades a trossets
 - unes quantes pometes senceres

Farem:
Posem a escalfar el forn a 180º.
En un bol hi posem el sucre amb els ous, batem fins que estiguin ben barrejats.
Seguidament hi afegim la mantega i el licor que ens vingui de gust.
Tot remenant incorporem la farina, l'ametlla en pols i les tres pometes trossejades.
Si veieu que la massa queda un pèl líquida afegiu-hi una mica més de farina.
Untem el motlle de forn que sigui desemmotllable (el meu és de 30 cm.).
Hi aboquem la massa i la decorem amb les pometes senceres, que haurem escapçat una mica per sota i punxat amb un ganivet perquè no explotin al coure.
Enfornem durant uns 40'/50', segons sigui el forn o fins que s'hagi daurat i que punxant amb un escuradents surti net.

Ha quedat ben bo, però un altre cop que el torni a fer bulliré les pometes un parell de minuts en un almívar i llavors sortirà rodó! Aquest cóc també l'he fet amb cireres despinyolades i no té pèrdua...
És Agost, Els Pets.




dimarts, 5 d’agost de 2014

Musclos de l'Ampolla {amb germinats}



La meva amiga Mimí viu a La Rochelle (França) i sempre em parla dels musclos d'Arcachon. Jo li dic que sí, que són molt bons però no li envegem gens perquè aquí en tenim uns que són excel·lents: els de Sant Carles de la Ràpita i els de l'Ampolla, que avui cuinem amb una recepta que em va enviar fa temps, per a sis persones. Jo la faig per a dues.

Necessitarem:
 - 1 kg de musclos
 - 1 tassa (cafè) de vi blanc
 - 1 branca de farigola
 - 2 fulles de llorer
 - 1 ceba tallada finament
 - 1 all laminat
 - 6 cullerades soperes de mantega
 - 1 cullerada sopera de farina
 - 1 culleradeta de curri
 - 1 rovell d'ou
 - 2 cullerades soperes de nata
 - germinats al gust. Jo hi he posat: comí (shiso purple), all suau (rock chives) i wasabi fresc (mustard cress), tal com estan per ordre a les fotografies. Aquests germinats són de Koppert Cress, uns micro-vegetals presentats com a Arquitectura aromàtica. He aprofitat per a estrenar l'Herbstick de Lekué amb ells. El vaig omplir amb oli d'oliva i un cop esmicolats els germinats els vaig posar a dins. Aquest estri serveix tant per a fer rodanxes, quan s'ha congelat, per a afegir-les als diferents tipus de guisats que fem i fins i tot per a pintar la paella quan fem alguna cosa a la planxa. Tota una innovació.

Farem:
Netegem els musclos, els rentem i els posem al foc en una paella que hem pintat amb l'Herbstick.
Hi aboquem el got de vi, la farigola i el llorer.
Quan s'hagin obert, els traiem i reservem, guardant el caldo i mantenint-lo calent.
Enrossim la ceba amb la mantega.
Empolvorem amb la farina i el curri, deixem coure uns cinc minuts a foc suau.
Hi afegim, tot remenant l'all, la nata i el rovell d'ou.
Anirem abocant el caldo dels musclos, tot remenant, fins que es vagi espessint la salsa.
Servirem regant per sobre els musclos.
Rallem l'Herbstick amb els germinats amb oli per a decorar i també hi posem unes branquetes senceres, que arrodoniran el plat.
Preparem força pa per a sucar!

Mimí, moltes gràcies per la recepta. N'espero més. Aquesta ha triomfat a taula.
Sé que t'agrada Edith Piaf. Hymne a l'amour.