dimarts, 29 de juliol de 2014

Paella per a nens {amb caldo Aneto}




Quan preparem arròs a casa els nens sempre acaben destriant el peix i les verdures que hi posem. Així que quan vénen a dinar només cal posar-ho tot tallat ben petit i llavors no posen cap pega i s'ho mengen tot. I els adults també. Per a quatre nens amb gana,

Necessitarem:
 - 1 pastanaga
 - 1/2 carabassó
 - 1/2 pebrot
 - 1 sépia
 - 3 talls de gall dindi
 - 100 g de gambetes
 - faves (en tinc de les nostres que vaig congelar)
 - oli d'oliva
 - 250 g d'arròs bomba
 - 1 bric de caldo per a paella valenciana Aneto

Farem:
En una paella de 30 cm. hi posem oli d'oliva per a coure lleugerament les verdures tallades a dauets ben petits i les faves.
També hi coem el gall dindi, la sépia i les gambetes, tot tallat ben petit.
Hi posem l'arròs, tot remenant, i deixant-lo un parell de minuts.
Hi aboquem el caldo que haurem escalfat prèviament.
Ho deixem coure 10 minuts a foc viu i deu minuts a foc més suau.
Retirem del foc i que reposi 5 minuts.

Aquest arròs és treure'l a taula i desaparèixer. Una manera ràpida de preparar-lo i un resultat bo, bo.
Una migdiada i fer unes tandes de parxís per a passar la tarda...
Ella Fitzgerald i Louis Armstrong ens acompanyen, Dream a little dream of me.


dimarts, 22 de juliol de 2014

Kouglof {alsacià}



Avui la Carla fa dos mesos. La quarta néta és una nina. Desconeixem quin serà el seu esdevenidor, però entre tots farem que tingui un entorn acollidor. Segurament viatjarà i coneixerà altres llocs del món. Nosaltres de moment li dediquem un pastís alsacià que és una barreja de coc, panettone, brioix. Queda espès, però és bo. Més aviat és per a menjar com un pa dolç. Aquesta recepta l'he tret del prospecte que portava el motlle. L'he fet tres vegades i sempre ha quedat igual.

Necessitarem:
 - 15 g de llevat en pols
 - 10 ml d'aigua tèbia
 - 1 tassa de llet
 - 60 g de mantega
 - 90 g de sucre
 - 450 g de farina
 - 1 culleradeta de sal
 - 2 ous
 - la pell d'una taronja tallada a tiretes
 - 150 g de panses o una barreja de baies variades

Farem:
En un bol petit dissoldrem el llevat a l'aigua tèbia, deixant reposar de 5 a 10 minuts.
En un cassó hi posem la llet, la mantega i el sucre.
Ho portem al foc mitjà i remenem fins que es desfaci la mantega i el sucre.
En un bol gran barregem la farina, la sal i el llevat.
Afegir tot remenant la llet que hem escalfat amb la mantega i el sucre.
Incorporem els ous, d'un en un i pastem fort perquè quedin ben incorporats.
Afegim les panses i la pell de la taronja.
Untem el motlle amb mantega i hi posem la massa (queda enganxosa).
El cobrim amb film transparent oliat i un tovalló per sobre.
Deixem reposar en un lloc càlid un parell d'hores fins que dobli el volum.
Escalfem el forn a 190º i hi posem el pastís uns 15 minuts.
Després el tapem amb paper d'alumini i el de 15 a 20 minuts més.
Traiem del forn i deixem refredar.
Desemmotllem sobre un plat, deixant-lo refredar completament.
Empolvorem amb sucre en pols abans de servir.

La Carla ja ens comença a fer somriures tendres. Aviat ens coneixerà i llavors encara ens farà més feliços a tots. Segur que li donarem el millor de tot nosaltres.

Quan soni la tendresa, Joan Dausà.




dilluns, 14 de juliol de 2014

Berenant sota la prunera {pastís de prunes}



Amb la Violeta tot esdevé una festa:  I si fem un pastís de les prunes collides? I on anirem a menjar-lo? Sota la prunera! Així que agafem un banc del jardí, una tauleta del racó i cap allà que anem. D'aquesta manera passem una tarda d'estiu que té moltes hores...

Necessitarem:
 - 1 paquet de massa brisa dolça (trobada a Lidl)
 - 2 gotets de crema de La Fageda
 - prunes
 - sucre morè
 - perles de poma i gingebre o gelatina transparent

Farem:
Escalfem el forn a 180º.
Posem la massa brisa al motlle pertinent, ben untat de mantega i que quedi alt de les vores.
Enfornem uns 8/10 minuts.
Un truc: per sobre de la massa hi posem el paper fi de l'embolcall i unes pedres per sobre perquè no pugi.
Traiem del forn, posem la crema per sobre, la fruita tallada a trossos i empolvorem amb sucre morè.
Cap al forn un altre cop i uns 15 minuts més.
Tenia unes perles de poma i gingebre i vaig guarnir el pastís en el moment de servir (optatiu: si voleu, hi podeu posar gelatina transparent).
Ens va sobrar la meitat i l'endemà, vam tornar a berenar i encara estava més bona.
Quina calma i tranquil·litat...
Tout est si calme, Chiara Mastroiani & d'altres que l'acompanyen.




dilluns, 7 de juliol de 2014

Bastonets de pa d'all {fent l'aperitiu}



Al mes de maig passat vàrem assistir a la Fira de les Cooperatives Agrícoles del Priorat, on a part de tastar bons vins, en vam poder comprar. Un d'ells va ser un Vermut de Falset, un vermut amb gust d'abans molt bo. Ens agrada, els diumenges abans de dinar, preparar patates xips, olives, escopinyes i tot allò que tinguem a mà. Aquí teniu uns bastonets salats que us ajudaran a esperar la paella que teniu al foc. M'agradaria dir-vos quants ens sortiren, però alguns no van arribar a taula...

Necessitarem:
 - 500 g de farina de força
 - 25 g de llevat fresc
 - 230 ml d'aigua tèbia
 - 20 ml d'oli d'oliva
 - 5 g de sal (si no els voleu massa salats, en podreu prescindir)
 - 3 alls grans
 - 3 o 4 anxoves
 - 1 cullerada d'orenga
 - pipes de gira-sol pelades

Farem:
En un morter aixafem les anxoves amb els alls i reservem.
En una mica de l'aigua preparada hi dissolvem el llevat i reservem.
En un bol barregem la farina, la sal, la pasta d'all amb anxoves, l'orenga, l'oli, l'aigua i el llevat.
Pastemem una bona estona fins que la massa quedi elàstica.
La posem en un bol, tapem amb paper film, deixant-lo en un lloc càlid i sense corrents fins que creixi doblant el seu volum.
A mi m'ha tardat un parell d'hores.
Escalfem el forn a 220º.
En una safata de forn hi posem un full de paper vegetal.
Sobre un marbre amb una mica de farina aplanem la massa i en fem bastonets al gust, guarnint-los amb pipes de gira-sol.
Enfornem durant uns 10 minuts o fins que quedin daurats.
Amb aquest vermut podrem esperar tranquil·lament el dinar i si mentre escoltem David Bowie, Let's dance, ens passarà el temps ràpidament. Fa diumenge...




dimarts, 1 de juliol de 2014

Albergínia amb salsa d'alfàbrega {ben gustós}



Ja estem mandrosos. A tots ens agrada anar a la platja o a la piscina i quan arribem a casa volem trobar-nos quelcom cuinat per a seure a taula, menjar i caure en una migdiada lleugera. Nosaltres així ho hem fet: un plat que vaig veure en un canal francès que em va semblar bo i fresc. Es tracta de posar alfàbrega fresca, oli d'oliva i pètals de sal al got de la batedora i tritura-ho ben fi. Escalivem albergínia, al forn o al foc i la pintem amb la salsa. Ens la podem menjar tèbia o fresca del frigorífic (veureu que s'enfosqueix però és igual de bona). L'hem acompanyat d'un roast-beef que sempre en tenim a l'estiu i que en guardem la recepta en un paperet o la trobareu aquí.

Les p'tits papiers, Jane Birkin.