dimecres, 29 de gener de 2014

Cocada de abóbora, carambola e coco {no tabuleiro}



Els brasilers portem la percussió a dins. Estimem la música. Al Brasil hi ha unes quantes cançons que esdevenen himnes nacionals i que tothom coneix i canta. Una d'elles és No tabuleiro da baiana. Tabuleiro és una safata que pot ser metàl·lica per a cuinar. Però el més conegut és de les baianes, que és de fusta i on s'exposen els menjars que elles venen pel carrer. En un viatge a Bahia vaig poder tastar autèntiques delícies que podríem trobar en qualsevol restaurant amb estrelles. Cocada, vatapá, acarajé, carurú, acaçá, mungunzá,... plats que m'agradarà compartir alguna vegada. Aprofitant que encara em queda carabassa, he fet un dols amb coco i una carambola (és un fruita amb molta vitamina C), que tant podeu trobar a Bahia, a Rio de Janeiro o en qualsevol altre part del país.
Per a unes 15 racions, no patiu si en sobra perquè es guarda bé al frigorífic uns quants dies,

Necessitarem:
 - 1 carambola pelada
 - 1 kg de carabassa pelada i a trossos
 - 1/2 kg de sucre
 - 1 pal de canyella
 - 5 claus d'olor
 - 1/4 kg de coco ratllat

Farem:
Courem la carabassa i la carambola al vapor fins que estiguin tendres.
En una cassola al foc hi posarem el sucre, la canyella, els claus, la carabassa i la carambola.
Anirem remenant fins que comenci a bullir i quedi ben brillant.
Traiem del foc i afegim el coco, tornant a posar-ho al foc i remenant fins que torni a bullir.
Podem servir amb gelat de vainilla.
Si us queda espès podeu fer boletes i guarnir-les amb un clau d'olor (podeu veure com ho vam fer amb els dolços de carabassa i també de pastanaga, però d'una altra manera). La d'avui queda més amorosa. Hauria d'haver quedat encara més, perquè es fa amb coco natural ratllat i el que he trobat era massa sec i s'ha begut bastant el sucre líquid.

No tabuleiro da baiana... tem! Una de les artistes que més va popularitzar el personatge de les baianes va ser Carmen Miranda. La podeu sentir en una gravació de l'any 1936, o una versió fantàstica de l'estimat João Gilberto.

... no tabuleiro da baiana tem vatapá, oi carurú, mungunzá oi, tem umbu pra ioiô...
... no coração da baiana tem sedução, canjeré, ilusão, candomblé, pra você...





divendres, 24 de gener de 2014

Patates violetes farcides de sèpia {amb maionesa}

Fish'n'chips X


Si alguna vegada sortim a fer un aperitiu, normalment el fem a casa, acostumo demanar la sèpia amb maionesa. Però a mi com més m'agrada és amb allioli. Aquest mes Memòries d'una cuinera ens demana fer unes patates farcides. Fa uns dies, vaig trobar unes patates violetes d'oferta i aquí les teniu ben farcidetes. Per a nosaltres qualsevol peix que vagi acompanyat de patates és un fish'n'chips, aquest és el 10. Ideals per a fer un vermutillo com cal.

Necessitarem:
 - patates violetes
 - 1 sèpia (la meva era de Tarragona)
 - oli de gira-sol per si voleu fregir les patates
maionesa o allioli:
 - sal
 - 1 ou
 - 250 ml d'oli de gira-sol
 - unes gotes de llimona
 - 1 all pelat

Farem:
Bullim les patates amb pell en una cassola, amb aigua i una cullerada de sal, uns 15 minuts o fins que punxant-les amb un ganivet estiguin cuites.
Mentrestant també bullim la sèpia uns 10 minuts.
Fem la maionesa o allioli (a mi m'agrada més) posant al got de la batedora oli de gira-sol, l'ou, un xic de sal, unes gotes de llimona i un all.
Ho batem fins que quedi ben espesa.
Pelem les patates i amb un ganivet de punta fina, amb molta cura, les buidem per dins.
Si voleu, jo ho fet, les fregiu un moment en oli de gira-sol i agafen més cos.
Les poseu en un plat amb paper de cuina.
Tallem la sèpia a daus petits i la barregem amb la maionesa.
Farcim les patates i les posem sobre una safata per a servir.
Servim amb un bon vermut i tindreu un magnífic aperitiu.
Nosaltres només ho podem fer el cap de setmana, tot llegint el diari i sempre amb una música de fons. Cantaven els brasilers Seu Jorge i Patricia MarxEspelhos d'agua. Cada dia podria ser diumenge...




dilluns, 20 de gener de 2014

Crema de carabassa i ceba {sense complicacions}



Fa uns dies vam obrir la carabassa que teníem de l'hort. És la que vau veure al post de L'hort i la felicitat. És gran i en tenim per a uns quants plats. Hem començat per una crema de carabassa i ceba. La guarnirem amb uns volovans de llagostins que li donaran una vistosa presentació. Avui és dia de publicació del repte de Tia Alia recetas i hem triat la recepta salada: Pastelillos de Langostinos. El repte és presentar aquestes pastetes com a aperitiu, però nosaltres les posarem com acompanyament de la crema.
La recepta de Tia Alia de Pastelillos de Langostinos és:
Comprar en la pasteleria unos cuantos pastelitos de hojaldre del tamaño pequeño y con ellos preparar en casa el relleno siguiente: derretir en cacerola una porción de manteca y agregarle una cucharada de harina meneando y mojando con un poco de caldo. Al primer hervor espesar la salsa con una yema de huevo, agregar langostinos cocidos, sal y pimienta, y con esta masa rellenar los pastelillos.

Per a quatre persones,

Necessitarem:
 - 250 g de llagostins
 - 400 g de carabassa
 - 60 g de patata bullida
 - 160 g de ceba tallada
 - 50 g de rap
 - oli d'oliva
 - 1/2 l de caldo de peix
 - 200 ml de llet semidesnatada
 - sal i pebre
 - volovans petits
 - una cullerada de farina
 - mantega
 - un rovell d'ou
 - oli d'oliva amb tòfona

Farem:
Preparem els volovans tal com explica Tia Alia, però reservant unes puntes de cues per a guarnir i la resta ho esmicolem.
Per a fer la crema posem unes cullerades d'oli d'oliva i hi posem la carabassa i la ceba, a trossos i ho saltem un parell de minuts.
Seguidament hi afegim la patata i el rap (jo els he rescatat del brou de peix que he preparat anteriorment).
Salpebrem i hi afegim el caldo de peix, deixant bullir entre 15/20 minuts.
Als cinc minuts finals hi posem la llet i deixem que comenci a bullir.
Apaguem el foc i deixem reposar uns 10 minuts i hi passem la batedora fins a deixar la crema ben fina.
Servim guarnint amb els volovans i unes gotetes d'oli d'oliva amb tòfona.

Ens sentim relaxats i bé a la cuina. Cuinem ballant i rient (haurieu de veure la Violeta que bé s'ho passa). Qui es pot quedar quiet sentint: Inner Circle amb Sweat (A la la la la long)? Jo crec, sincerament, que ningú...

dimecres, 15 de gener de 2014

Langos, pa fregit de patata {pa de Bratislava}



Aquest any no ens hem marcat fites. Volem continuar com fins ara, vivint encara més a la natura i d'una manera més saludable. Però una de les coses que sí ens hem proposat és aprendre a fer pa. Amassar pa ens fa sentir bé. Hem posat fil a l'agulla i apa, durant el 2014 farem 12 mesos 12 pans, un repte del blog, tot donant un tomb pel món i veient els diversos tipus de pans que hi podem trobar. Hem anat a la llibreria a comprar el llibre d'Iban Yarza, més que recomanable, i seguirem els consells que ens dóna a Pan casero d'editorial Larousse, per a fer el primer. És un pa que podem veure pels carrerons de Bratislava (Eslovàquia) i que es poden menjar mentre prenem una cervesa. Els langos són com uns bunyols plans, però nosaltres els hem fet petits, rodonets i farcits de formatge. Comencem la volta al món del pa en 12 mesos! Ens seguiu?

Necessitarem:
 - 350 g farina panificable
 - 150 g de patata cuita feta puré
 - 70 g d'aigua
 - 2 ous (100-110g)
 - 12 g de sucre
 - 8 g de sal
 - 6 g de llevat
Amb una hidratació del 48-51%

Farem:
Per a aquesta massa farem servir patata cuita feta puré. Depenent del tipus de patata i de com la coem, tindrà més o menys aigua, així que es pot modificar la quantitat d'aigua fins a aconseguir la textura correcta; ens fixarem en les imatges del llibre que ens donen una idea de com quedarà. Barregem tots els ingredients fins a aconseguir en un principi una massa una mica enganxosa. La deixem reposar 15 minuts i la pastem sobre la taula. La pleguem sobre ella mateixa i la fem rodar sobre la taula. Al principi pot costar una mica. De vegades la patata pot donar massa humitat; es podrà afegir una mica de farina si veiem que no es pot manipular.
Quan la massa sigui homogènia i més llisa, la deixem fermentar. Aquesta massa és ideal per a fer-la amb antelació i conservar-la a la nevera fins que comencem a fregir els langos. El repòs pot oscil·lar des d'unes 4 hores fins a tota una nit. Això ens donarà control i llibertat (acostumem-nos a treballar d'aquesta manera amb molts pans: decideixes quan els couràs). Un cop finalitzat el repòs, dividim la massa en porcions d'uns 125 g i en fem unes boles fent-les girar lleugerament per a donar uniformitat girant-les amb rapidesa entre les mans sobre un eix imaginari. Notarem que la part inferior s'adhereix una mica i la superior es tensa, que és el que pretenem. Estirem cada bola amb un corró fins que facin uns 15-20 cm.
Preparem una paella amb abundant oli (un oli de sabor suau). Escalfem fins que quasi fumegi, sense que arribi a fer-ho. Els fregim pels dos costats fins que estiguin daurats (com que porten patata, es dauren ràpidament). En lloc de fregir-los 2 minuts per cada costat, podem girar-los cada mig minut.
Els passem a un plat amb paper de cuina perquè s'escorri l'oli sobrant, i els servim amb nata agra i formatge ratllat, o amb formatge fresc i ketxup. També es poden servir dolços amb una mica de sucre i canyella.
Perquè és interessant aquesta recepta?
Ens dóna la possibilitat de fer pa sense forn. La idea d'introduir-hi suculència utilitzant patata és universal; podem fer-ho amb qualsevol pa.
Variacions:
Normalment se serveixen com a coquetes gruixudes de molla esponjosa, però podem fer boles i servir-les com bunyolets o bé farcir-los amb una mica de formatge (que és com els hem fet).

Us puc dir que he seguit el pas a pas del llibre i m'han sortit boníssims. Ara ja us hi podeu posar.
Què podem sentir mentre pastem? The Doors ens donaran energia i agilitat.

divendres, 10 de gener de 2014

Conill al wok {amb groselles}



Aquest any ens hem proposat fer-ho fàcil. Menjar bé i senzill. I si pot ser, sense massa despesa, d'una manera econòmica. Almenys ho intentarem. El primer dia de l'any vàrem fer un conill que va resultar molt bo. Per a dues persones,

Necessitarem:
 - 1/2 conill
 - 1 pebrot verd
 - cols de Brussel·les
 - sal i pebre
 - oli d'oliva
 - 1 cullerada de salsa de soja
 - 1 cullerada de Royal líquid (sucre caramel·litzat)
 - groselles
 - 2 tasses (cafè) d'arròs
 - 2 alls

Farem:
En una olla de pressió bullim, en aigua, el conill durant 20'.
El traiem, desossem i reservem.
També guardem el caldo.
Escalfem el wok ben calent i hi posem unes tres cullerades d'oli d'oliva, hi coem a foc fort, el pebrot tallat a rodanxes i les cols de Brussel·les.
Afegim el conill desossat i una tasseta del caldo, saltejant-lo un parell de minuts.
Si ens agrada que quedi una mica caramel·litzat hi afegim la salsa de soja i el sucre Royal.
Fem l'arròs en una paella on posem dues cullerades d'oli d'oliva, els alls i l'arròs. 
Remenem uns segons i hi aboquem caldo de conill suficient perquè quedi solt.
Acompanyem el conill d'aquest arròs i unes groselles que hi donaran un punt agredolç.
Tenim un altre arròs de conill que també va quedar molt bo. Hi podeu donar un cop d'ull: arròs de conil a l'estil murcià. Segur que us agrada.

Mentre cuinava Jason Mraz em cantava I'm Yours. Una manera relaxada de començar l'any. Em voleu acompanyar aquest 2014 cantant, llegint, ballant i cuinant tranquilament? Aquí us esperaré!





diumenge, 5 de gener de 2014

La galette des Rois {pour ma petite fille}



La meva ajudant de cuina aquests dies està de vacances amb els altres avis. Però em va demanar que li preparés la galette des Rois. És un pastís francès que vam fer l'any passat i li va agradar molt. Com que és la reina de casa, la seva vovà li fa una galette i li envia per un missatger reial. Violeta, aquí la tens.

Necessitarem:
 - 2 paquets de pasta de full (forma rodona)
 - 125 g de mantega en pomada
 - 125 g de sucre
 - 125 g d'ametlla en pols
 - 3 ous
 - 1 cullerada (cafè) de canyella
 - una fava seca

Farem:
Barregem el sucre i la mantega tallada a daus.
Afegim dos ous i les ametlles en pols.
Posem una de les pastes de full sobre paper vegetal en una safata de forn.
Aboquem per damunt la pasta que hem preparat i hi posem la fava.
Recobrim amb l'altra pasta de full (amb forma rodona però retallada més petita).
Tanquem les vores tot fent caragols amb la pasta.
Pinzellem la galette amb un ou batut i fem dibuixos amb la punta d'un ganivet.
La posem al forn, que haurem prescalfat a 180º, durant 30 minuts o fins que estigui daurada.
Tallem i repartim. I qui trobi la fava al seu tros serà coronat rei!
La Violeta també és una Súper3, Tots som súper, tots som grans siguem petits o gegants...
Avui tanquem els comentaris, perquè tots tenim molta feina per a anar preparant les sabates, les garrofes i l'aigua per als camells... uf!!! Que ja estan venint... quins nervis!!!