dimecres, 4 de desembre del 2013

Topfenstrudel amb vanillesoße {amb la Srta. Prim}

...
La señorita Prim aseguró que nunca había oído mencionar un nombre semejante.
  - Eso mismo dije yo. La señora se mostró muy considerada, por supuesto, y me escribió la receta. Pero a una no le gusta que una dama llegue a su cocina el primer día, le pida un topfenstrudel y además le dé una receta, ¿sabe usted lo que quiero decir?
La bibliotecaria asintió comprensiva.
  - ¿Qué es el topfenstrudel?
  - No es más que un strudel relleno de queso -gruñó la cocinera-. Ellos allí llaman a ese queso, topfen. No es difícil de preparar, desde luego que no. Así que tomé la receta y lo hice, naturalmente que lo hice. ¿Qué otra cosa podía hacer?
- ¿Y le gustó?
La señora Rouan se levantó y se acercó a la cocina. Levantó la tapa del puchero, inclinó la vieja cabeza para aspirar el aroma, cogió una cuchara de palo y probó su contenido con gesto de satisfación.
  - De ahí vino el problema -explicó mientras volvía a sentarse a la mesa-. Me pasé toda la mañana en la cocina pendiente del dichoso topfenstrudel, compré el mejor queso que encontré y seguí paso a paso la receta. Y cuando estuvo listo y lo llevamos a la mesa en una preciosa fuente de Meissen adornada con hojas del jardín, ¿sabe lo que me dijo?
La señorita Prim aseguró que no podía ni imaginarlo.
  - "Señora Rouan -me dijo-, señora Rouan, no ha traído usted el vanillesoße. ¿Dónde está el vanillesoße, señora Rouan?"
                                               ...
Del llibre El despertar de la señorita Prim de Natalia Sanmartin Fenollera. Edit. Planeta.
(Amb autorització d'Edit. Planeta)

Un llibre que aposta per la vida senzilla i de comunitat, intentant recuperar la cultura i el gust per la bellesa.
Després de llegir-lo em vaig quedar amb ganes de fer un topfenstrudel. Aquí el teniu.

Necessitarem:
 - 2 peces de pasta brisa (congelada o fresca)
 - 2 pomes
 - 3 cullerades soperes de Chartreuse (o el licor que més us agradi)
 - 4 orellanes d'albercoc tallades a daus
 - 30 g de panses
 - 30 g de papaia deshidratada
 - 1 culleradeta canyella en pols
 - 1 culleradeta d'essència de vainilla
 - 3 cullerades soperes de sucre
 - 2 cullerades soperes de sucre morè
 - 40 g de mantega en pomada
 - 250 g de mató
 - 1 cullerada sopera de suc d'aranja
 - 1 cullerada mitjana de pell d'aranja ratllada
 - 1 ou
 - 2 peces de crema de La Fageda

Farem:
Al vespre posem en un bol les orellanes, les panses, la papaia i ho perfumem tot amb el Chartreuse.
El tapem amb paper film transparent i ho deixem en remull fins a l'hora de fer el pastís.
Posem el forn a escalfar a 180º.
En un bol gran hi barregem les dues pomes pelades i trossejades, els fruits secs, el mató, la canyella, la vainilla, la mantega, els sucres, el suc i la pell d'aranja.
Aplanem una peça de pasta brisa sobre un paper de forn i col·loquem per sobre la barreja.
Tapem amb l'altre làmina de pasta i caragolem les vores.
Pinzellem amb ou i enfornem fins que estigui daurat (uns 40').
Traiem i servim tebi amb crema de vainilla (vanillesoße) que podem fer a casa o comprar-la.
Jo l'he servit amb la crema de La Fageda que a casa ens agrada força.
Si el voleu més cremós hi podeu afegir uns 30 g de nata, que jo no ho he fet perquè l'he servit amb la crema.
Ha quedat molt bo!

Un dels personatges del llibre li pregunta a un altre: -quina bellesa salvarà el món?
I aquest li contesta que potser Dostoievski. Si jo fos un d'ells respondria que una bona música. Sóc una somiadora. La Rêveuse de Marin Marais, interpretada per Jordi Savall. Bellesa pura.

16 comentaris:

  1. mmm que bó això...m'encanten els "pastissos de pasta brisa i quelcom golòs al seu interior....i aquest mix de strudel i pastís de formatge, ha de ser molt bo....
    Golosa i apetitosa!!!
    El plat es precios!

    ResponElimina
  2. ummm però quin strudel més deliciós!!! a mi tb em passa, llegir un llibre on apareix una recepta i voler-la preparar ha ha ha (i també faig servir la crema de vainilla de la fageda en comptes del "custard" amb l'apple pie!!! està boníssima!)

    ResponElimina
  3. Deu meu quina maravella !!!!

    ResponElimina
  4. Quina bona pinta Nani!!! Amb formatge està molt i molt bo, a més, el contrast amb la poma i els fruits secs és una delícia.

    Petonets!!

    ResponElimina
  5. Una receta perfecta con nombre impronunciable jejeje. Besos!

    Ana

    ResponElimina
  6. Se'm fa la boca aigua només de llegir els ingredients que porta... No coneixia el llibre, el buscaré, sembla molt entretingut ;)
    Marta

    ResponElimina
  7. Quin farcit!!! I amb la crema per acompanyar té que ser tot plegat un espectacle! petons

    ResponElimina
  8. El nom gairebé és impronunciable però l'aspecte és meravellòs, a més amb ingredientes tan bons el farcit ha de quedar genial!
    Quina bona inspiració!
    Petonets,
    Palmira

    ResponElimina
  9. Un strudel diferent!!!
    I tornarem a coincidir Reus i Tarragona. La Dolça ha programat un applestrudel per ben aviat , heheh

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  10. Deliciós aquest strudel, i el relat també. Petons.

    ResponElimina
  11. Això s'haurà de provar!!!!! Quina bona pinta!!!! Com tot el que fas......deliciós i preciós!
    Petons,
    Olga

    ResponElimina
  12. La recepta m'ha interessat, però el llibre, m'has posat la mel a la boca, i parlant de cuina...
    Molts petonets.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Sara,
      El llibre no trata de cuina, però en parla en algun moment.
      Una abraçada,
      Nani

      Elimina
  13. Unes postres literàries, enhorabona Nani! Les compartim amb l'equip :)

    ResponElimina
  14. Vaya relleno con ingredientes tan buenos. Me apunto.

    ResponElimina