dilluns, 24 de desembre de 2012

Coq au vin {ara ve Nadal}



...Ara ve Nadal,
matarem el gall,
i a la tia Pepa
li darem un tall... 


I com el cuinarem? Amb vi! Una bona recepta francesa: coq au vin.
Per a quatre persones,
Necessitarem:
 - 1 gall de pota negra (aquest feia 1,250 kg.) tallat a octaus
 - 1 litre de vi negre (he usat un de DO Mont-sant de Capçanes)
 - 1 ceba mitjana tallada a rodanxes
 - 2 pastanagues tallades a rodanxes
 - 2 branques de farigola
 - 1 fulla de llorer
 - 2 alls
 - oli d'oliva
 - sal i pebre
 - 100 g de cansalada tallada a tires
 - 150 g de xampinyons tallats a quarts
 - 2 cullerades soperes de mantega
 - julivert esmicolat
 - 250 g de cebes petites

Farem:
El vespre posarem els trossos del gall en un bol, juntament amb la ceba, les pastanagues, la farigola i el llorer.
Salpebrem i hi aboquem el vi.
Cobrim amb film transparent i els deixem marinar al frigorífic durant la nit.
Pel matí, quan l'hàgim de fer, separem la carn i l'assequem per a poder-la fregir en una cocotte on hi haurem posat oli d'oliva.
El deixarem ben daurat i reservem.
A banda escorrem la ceba, la pastanaga i els alls, reservant el suc restant, i els saltem en una paella amb oli d'oliva, afegint-los a la cocotte.
Afegim el suc de la marinada i ho coem amb foc a mitja ànima, fins que el veiem que la carn estigui tova.
El que he fet l'he tingut al foc, amb la cocotte tapada, dues hores.
Passat aquest temps he posat la cansalada tallada a tires en una paella ben calenta, les he deixat ben fregides i he afegit les cebes petites i els xampinyons, fins que s'han daurat, abocant-ho a la cocotte i deixant que agafin el gust amb cinc minuts de cocció.
Us he de dir que l'he cuinat un dia abans, deixant que es confiti per a servir-lo ben gustós.
I amb aquest plat us desitgem un bon Nadal!

Mentre l'estava fent ha sonat per la ràdio Bob Dylan amb Have yourself a Merry little Christmas.
Feia un ambient càlid, a la cuina s'hi estava bé.


15 comentaris:

  1. Quin senyor plat per el dia de Nadal ¡¡¡

    Us desitjo un Bon Nadal y un Nou Any ple de felicitat.

    Una abraçada, Agusti Cangrejo Grande.

    ResponElimina
  2. Fantàstica, Nani! Jo no he cuinat el gall però si el pollastre i l'he fet farcit! Sopar de Nadal!
    Una forta abraçada, guapa, i que passis un bon Nadal!

    ResponElimina
  3. I com no havia de haver bon ambient a la cuina...amb l'olor que debia deixar anar aquest marevellós pollastre de 1,2kg més el vinet i la maceració tot dins de la coquette....l'ambient era de restaurant de 4 estrelles i bon gust.
    M'agrada molt la recepta precisament jo tenia ganes de saber com es feia.
    La foto molt maca...m'entra gana de nomès veure-la.
    PEtons i bon Nadal tambè!

    ResponElimina
  4. Bon dia estimada Nani, i bon Nadal!
    Mentre jo ahir preparava la felicitació de Nadal, escoltava la Diana Krall que m'agrada molt, i veia a traves de l'spotify com la majoria de la gent escoltava nadales. Me les imaginava com tu a la cuina, preparant grans menjars per homenetjar a la família, mentre la música acabava de caldejar l'ambient festiu.
    Nani, desitjo que passis un bon Nadal a tu i a la teva família que té el goig d'estar amb tu. Tu fas que estar al teu costat, sembli nadal cada dia.

    ResponElimina
  5. DELICIÓS!!!
    Quin pollastre tan adecuat al día d'avui NANI
    Que paseu un NADAL en bona companyía...y fins l'Any que bé!!!
    :)

    ResponElimina
  6. Quin plat més nadalenc...tot un luxe el pota blava.

    Bon Nadal¡!

    ResponElimina
  7. Qué buena pinta, Nani. Creo que nunca he probado el gallo, pero sé que hay una diferencia tremenda en cada tipo de aves. Solo la foto ya invita a probarlo. Un beso.

    ResponElimina
  8. El nostre no ha estat al vi, ha estat amb panses, prunes, orellanes i pinyons... Han anat bé aquestes dues celebracions????? Ara a agafar forces per les que queden!!

    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  9. Bona recepta, jo també he fet el meu pollastre, al forn. Feliç 2013.

    ResponElimina
  10. La cocina francesa me encanta!!! este plato debe ser una delicia!!!! que tengas unas felices fiestas y un año 2013 maravilloso! un besito

    ResponElimina
  11. Aquest coq au vin ha de ser una delícia, plat de festa major! Encara que a mi ja em surt el pollastre per les orelles aquests dies... jajajaja
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  12. Nani querida te ha quedado magnífico y además.con los ingredientes que hay que utilizar, yo lo preparé hace poco para Whole kichen pero con pollo, a falta de pan buenas don tortas.
    Felices fiestas bonita. Yo también ando vagueando estos días, pero también hay que descansar no?
    Mil besos y mis mejores deseos para el 2013.

    ResponElimina
  13. Què bo, el coq au vin. Justament ahir parlant amb la mare recordàvem aquest plat, que feia sovint fa uns anys i ha desaparegut els darrers temps. Diu que no se'n recorda de com es prepara. Ara li podré facilitar la recepta. Gràcies.

    ResponElimina